Barion Pixel

Tipp vol. 2. Szelektív hulladékgyűjtés otthon

Az előző blogbejegyzésben említettem, hogy különböző praktikákat, tippeket fogok Nektek hozni arról, hogy miként tudjátok hétköznapjaitok fenntarthatóbbá tenni.

 

Röviden az én sztorim:

Sajnos nem mondhatom el magamról azt, hogy mindig ezt a környezettudatos életformát követtem. Őszintén kicsit több mint egy éve, 2019. novemberébe, kezdett el foglalkoztatni ez a dolog, akkor még csak a műanyag üvegeket és konzerveket gyűjtöttem külön. Aztán egyszer csak valami megváltozott. 2020. februárjában, megismerkedtem valakivel, akinek adtam a véleményére. Tapasztalatból beszélt, felhívta a figyelmemet arra, hogy igenis van lehetőségem szelektíven gyűjteni jóval több dolgot a mostani kettőnél.

Beszélgettünk róla, elmondta, hogy Ő mit és hogyan csinál, olvastam a dologról, kipróbáltam többféle megoldást. Azóta együtt csináljuk. 

Ami nekünk bevált, az valójában eléggé egyszerű. Mi a mosogatónk alatti két szárnyas szekrényben tárolunk egy nagyobb dobozt, ami 2 részre van osztva korábban megvásárolt két nagy méretű műanyag szatyorral (hiszen minden háztartásban van egy tároló/táska, amiben benne van rengeteg, vagy még annál is több szatyor). Tehát így keletkezett egy 2 blokkból álló szelektív hulladékgyűjtőnk, az egyik felébe mehet a papír, a másikba pedig a műanyag cuccok. Ezek mellett a szekrényben szintén használt táskák vannak, mégpedig 4 darab. Tartalmukat tekintve van, amelyik fémmel telítődik, van, amelyik üveggel, külön megy az italkarton (pl.: tejes doboz) és nem szabad megfeledkezni a veszélyes hulladékról, mint például az elem, hiszen az sem a szemétbe való.

 

Az elején voltak vicces és izgalmas percek. Egyikünk nézett a másikra, na, ez most akkor melyikbe? Hogyan? Szabad? Nem szabad?
Utána a következő kérdés, ha megtelnek, ki fogja levinni a lakásból (3. emelet)? Hozzánk közel van, egy szelektívgyűjtő, ezért oda el tudnánk vinni, de nálunk egy közös program lett abból, hogy elszállítjuk a helyi szelektív hulladékudvarba, és ott adunk le egyszerre egy jóval nagyobb mennyiséget. Tehát, amikor valamelyikünknek van valami dolga, akkor a kocsiba visz le a szelektívből.

 

Hát, mit ne mondjak, egyszer-kétszer történtek vicces dolgok. Volt, hogy kötelező szervizbe kellett vinni az autót és megfeledkeztünk arról, hogy tele van a csomagtartó ezekkel a csomagokkal. Sőt volt olyan, hogy a párom állásinterjúra ment, és megutaztatta Budapestre őket (tőlünk kb. 80 km Budapest), majd pedig haza.

 

Egy jó tanács, mindenképp fotózzátok le ezeknek a szelektívudvaroknak a nyitva tartási idejét, hogy ne járjatok így.
Pár sorral feljebb írtam, hogy nekünk is okozott az elején nehézséget, de azt gondolom, hogy ennyi belefér azért, hogy ne szeméttelepekre, az utcára kerüljön a szemét, hanem újrahasznosítsák őket. Hoztam Nektek egy kis segítséget ahhoz, hogy mit és hova kell gyűjteni és mi az, amit nem szabad beledobni ezekbe a kukákba. 

 

 

 

 

 

Köszönöm Nektek a figyelmet, hamarosan jelentkezem!

 

 Kapcsolódó hírek