Mindennapjaink során figyelnünk kell arra, hogy mennyi hulladékot termelünk, halmozunk fel, mennyi kárt okozunk környezetünkben, hiszen szeretnénk hogyha a felnővő generációk, köztük természetesen gyermekeink, unokáink is láthatnának még zöld területeket, tiszta vízpartokat.

Akkor fenntartható a fejlődés, ha a ma nemzedékei úgy tudják saját szükségleteiket kielégíteni, hogy azzal nem veszélyeztetik a jövő generációinak erre való képességét.

 /Egyesült Nemzetek Szervezete/

Jelen pillanatban gazdaságunk rohamos léptekkel fejlődik, növekszik, szintúgy, mint társadalmunk, ahhoz, hogy ez a fejlődés hosszútávú legyen, együtt kell vizsgálnunk környezetünk védelmével. Jelenleg az emberek ökológiai lábnyoma sokkal nagyobb, mint amekkora természeti erőforrásokat tud nyújtani számunkra a Föld. Ha ezeket a forrásokat túlhasználjuk, illetve kimerítjük akkor a fenntartható fejlődés fogalma teljesen értelmét veszti.

 

 

Fenntarthatóság mindennapjainkban – első lépések

Visszacsatolnék egy előző blogbejegyzésünkhöz – Környezettudatosság, figyelemfelhívás, tipp – melyben a következő sorokat írtuk le: „Én egyedül nem fogom tudni megoldani mindenki problémáját.”; „Más sem tesz semmit, ehhez én egyedül kevés vagyok.”

Nem szabad így gondolkodnunk!

Elmesélem a saját kis „sikersztorinkat”. A párom és én most már nagyjából másfél éve szelektíven gyűjtünk mindent. Eleinte, amikor beszéltünk erről a szűkebb családi körünkben, például a szüleinknek, úgy gondolták, hogy ez egy hóbort nálunk, megmosolyogtatta Őket. Ma 2021. április 22-én megoszthatom Veletek azt a nagyszerű hírt, hogy már több, mint 10 embert bírtunk cselekedetre, akik szintén szelektíven gyűjtik a hulladékot. Tudom, ez még mindig nem egy hatalmas szám, viszont elkezdődött egy folyamat. Általunk egy idősebb korosztály is úgy döntött, hogy igenis megéri. Amikor beszélgettem erről az egyik Nagymamámmal, azt mondta, hogy szeretné, hogy az unokái számára is élhető lenne a Föld és nagy kár, hogy korábban ez nem foglalkoztatta kellőképp.

 

Globális jelenség

 

Globális környezeti problémák:

–  növekvő energiaigény

–  népesedési problémák és következményeik

–  légköri problémák

–  talajproblémák

–  a természeti erőforrások korlátozottsága

–  vízproblémák

–  környezeti problémák

–  környezetszennyezés felismerése

–  erdőirtások és következményeik

–  hulladékkezelés

 

Kiemelnék pár problémát, mellyel Mindenki nagyon egyszerűen tud foglalkozni és különösebb erőfeszítések nélkül tehet a probléma megoldásáért.

 

1. Vízproblémák

–  Kérlek, hogy zárd el a csapot, amíg fogat mosol!

–  Ne folyasd fölöslegesen a vizet zuhanyzás közben!

 

2. Növekvő energiaigény

–  Kapcsold le a lámpát, hogy ne égjen fölöslegesen!

–  Használj energiatakarékos izzót!

–  Húzd ki a konnektorból azokat az eszközöket, melyeket éppen nem használsz!

 

3. Hulladékkezelés

–  Ne szemetelj!

–  Igyekezz olyan terméket vásárolni melyet nem műanyagba csomagoltak!

–  A használt, de még jó állapotban levő ruháidat add oda rászorulók számára!

–  Gyűjtsd szelektíven a hulladékot!

 

A fenntartható fejlődés végül is csak globális szinten jöhet létre, ugyanakkor a fenntarthatóság a maga sajátos tartalma szempontjából jobban összefér a kisebb regionális egységek belső együttműködésével.

 

Biztos vagyok benne, hogy miközben ezeket az apró cselekedeteket olvassátok, még rengeteg jut eszetekbe, amivel jobbá tudjátok tenni a környezetünket.

 

Tudod mi a Te feladatod?

Az, hogy megoszd másokkal azt, hogy Te miként óvod nap, mint nap a bolygót, ahol élsz. Ez egy kötelező dolog, meséld el a családodnak, barátaidnak! Ne várd, hogy azonnal változás következzen be! De hidd el, ha egy vasárnapi ebéd során arról beszélsz, hogy elültettél egy fát, vagy az ebéd utáni séta közben lehajolsz a szemétért, ami a földön hever, az mások számára is elgondolkodtató lesz. Néhány alkalom után pedig Ők fognak Neked mesélni arról, hogy mit tesznek a környezetük megóvásáért.

 

Végül pedig boldog Föld napját Mindenkinek!

 

Föld mindössze porszem a világegyetemben. Ám egy nagyon értékes porszem, és egyelőre az egyetlen otthonunk.

/Neil deGrasse Tyson/