Kedves Vásárlóink, Követőink!

 

Örömmel jelentjük be Nektek az egyik egyesületet, akiket támogathattok vásárlásaitok alkalmával.

 

Ez az egyesület nem más, mint az „Aztakeservit”.

Hogy kik is ők valójában?

Ők egy dunaföldvári aktív környezetvédő csapat, akik a környezetvédelmet összekötik sporttal és művészettel is. Szemléletformáló túrákon, sporteseményeken és művészeti alkotásokon keresztül hívják fel az emberek figyelmét a felelősségvállalásra, emellett aktív szemétszedők, valamint más városokban szerveznek „Szemét-szüreteket”. Tevékenykednek a Duna- és Tisza-partján, azért, hogy hazai vizeink tisztuljanak, összesen különböző rendezvényeik során több száz köbméter szemetet szedtek össze.

Felmerülhet bennünk a kérdés, hogy hogyan tudják a művészeten keresztül fontos üzeneteiket közvetíteni.

A válasz nagyon klassz! Az összegyűjtött szemétből szobrokat készítenek, minden elkészült alkotás más-más módon hívja fel a figyelmet a körülöttünk levő pusztításra, mely az orrunk előtt zajlik, abban reménykedve, hogy változtatnak az emberek a gondolkodásmódjukon és egyre többen tesznek Földünk megóvásáért.
Például:
2019-ben második helyezést értek el az NTFFG Trash Art programjában, Lazac nevű szobrukkal.
Ezek a szobrok minden évben Gödöllőn tekinthetőek meg a Nemzetközi Természetfilm Fesztiválon.

Mutatnánk egy másik szobrot, ami a személyes kedvencünk, Ő itt Dodó, aki a már kihalt állatfajokra hívja fel a figyelmet, reménykedve abban, hogy megakadályozzuk a további fajok kihalását.

Említettük, hogy összekapcsolják a természet védelmét sporteseményekkel, szerveznek kalandtúrákat, madár- és vadleseket, öko-soft taktikai játékokat és kenus hulladékgyűjtést a Duna egyik holtágán.

Említésre méltó az is, hogy 2020-ban, immáron hatodik alkalommal neveztek a PET Kupára, ahol PET palackokból épített tutajokról gyűjtik a szemetet a Tisza vizéből.​

 

Megkérdeztük az egyesület tagjait, hogy mit kezdenének egy jelentősebb összeggel és ezt a választ kaptuk:

  • Elsősorban rendet!
  • Tanösvényeket, kalandtúrákat és öko-produktumot biztosítanának iskoláknak, óvodáknak, egyéb karitatív szervezeteknek.
  • Olyan fesztivált hoznának létre, amely után nem kell szemetet szedni.
  • Külföldi kapcsolataik révén hasonló mozgalmakat rendeznének Erdélyben a Maros mentén.
  • Duna-parti önfenntartó Vándor- állomást hoznának létre, mind szállás, mind oktatótáborok okán.

 

Ahhoz, hogy tevékenységük fejlődhessen, szükségük van a támogatásra és mi szeretnénk segíteni a munkájukat, ezért minden megvásárolt termék után 250 Ft-tal tudjátok növelni azt az alapot, melyet a hazai vizeink tisztán tartása érdekében nyitottunk. Amikor egy nagyobb összeg összegyűlik, azonnal a rendelkezésükre bocsátjuk az alapban elkülönítésre került összeget.

Minden esetben feltöltésre kerül egy teljesítési igazolás, hogy az általunk elvárt transzparenciának mi is eleget tegyünk!