Ma ismét egy jó hírt hoztunk! Nagy izgatottsággal mutatjuk be számotokra a 10 millió FA közösségét, akiket támogatni tudtok vásárlásaitokkal.

A 10 millió FA kezdeményezés alapelvei:

Fát ültetünk, hogy védjük a klímát!
Egyéni szinten járulnak hozzá a klímavédelemhez, ehhez eszközként a fák ültetését használják, hiszen a fák növekedésük során folyamatosan kötik meg a széndioxidot, csökkentve a légkörben az üvegházhatású gázok szintjét. A fák széndioxid (CO2) megkötő képességére építve védik a Föld klímáját, de a telepített fáik egyúttal árnyékot vetve, párologtatva, port megkötve a mikroklímánkat, közérzetünket is javítják. Ne feledjétek, hogy a fák a mi zöld szabadtéri klímaberendezéseink!

A megelőzés és elővigyázatosság elve alapján cselekszenek
Kerülik az olyan megoldásokat, amelyek további természetvédelmi, környezetvédelmi, humán-egészségügyi kárt okoznánk. Nem javasolnak telepíteni emiatt invazív fajokat, amelyek nem őshonosak Magyarországon. Szintén kerülendők a nagyon allergén fajok. Az ültetéskor figyelembe veszik a fák későbbi méretét, és nagyméretű fákat olyan helyre telepítenek, ahol több évtized múlva is elférnek.

 

A biodiverzitás megőrzése
Fontos az élővilág sokfélesége. Nemcsak esztétikai értéke miatt, hanem mert az élővilág sokfélesége az ökoszisztémák stabilitásának alapja, és ezáltal az emberi jólét alapvető feltétele. A Földön az ember térnyerésével folyamatosan csökken ez a sokféleség. A fák ültetésével, illetve erdősítéssel ennek a folyamatnak a lassításához szeretnének hozzájárulni, egyrészt a termőhelynek megfelelő, de lehetőség szerint mindig többféle fa és cserjefaj ültetésével, hosszabb távon pedig célzottan élőhelyek kialakításával. Ez utóbbira példa lehet a vadgyümölcsök és ősi gyümölcsfajták telepítése, amelyek mind a beporzóknak, mind a gyümölcsön táplálkozó állatoknak táplálékot nyújtanak, illetve a mesterséges odútelepek (madárfauna támogatása) létrehozása.

 

Humán környezet javítása
A faültetéssel a humán környezet javításához is hozzá akarnak járulni. A városi zöldfelületek növelése hozzájárul a mentális egészségünk fenntartásához, emellett sok szennyeződést, port is megköt, és ahogy korábban említettük, jelentősen hűti a környezetét.

 

Vállalják a fák utógondozását, hosszútávon terveznek
Csemetéket ültetnek, de fákat nevelnek. Ahogy a gyerekeink, fáink iránt is felelősséggel tartozunk, gondozzuk, öntözzük, ápoljuk őket, ameddig meg nem erősödnek. A fáink 50-100 évig növekedve, fokozatosan kötik meg, építik be a széndioxidot, védve bennünket a globális klímaváltozás során. Utánkövetéssel biztosítják, hogy fennmaradjanak, de ha mégsem sikerül, akkor pótolni igyekeznek a hiányokat.

Ültetéseik számokban kifejezve:

36.320 elültetett fa
3.471 elültetett cserje

 

Ahhoz, hogy tevékenységük fejlődhessen, szükségük van a támogatásra és mi szeretnénk segíteni a munkájukat, ezért minden megvásárolt termék után 250 Ft-tal tudjátok növelni azt az alapot, melyet a fák ültetése a tisztább levegőért értekében nyitottunk. Amikor egy nagyobb összeg összegyűlik, azonnal a rendelkezésükre bocsátjuk az alapban elkülönítésre került összeget. Minden esetben feltöltésre kerül egy teljesítési igazolás, hogy az általunk elvárt transzparenciának mi is eleget tegyünk!

Ha másképp is csatlakoznál a faültetési mozgalmukhoz, akkor látogass el a https://10milliofa.hu/ weboldalra és a „Tudástárban” megtalálsz egy faültetési útmutatót, ezt követve elültetheted saját fádat, „Támogatás” fülön egy térképhez hozzáadva fotóval tudod igazolni ezt.